Stres kaynaklı vertigo vertigonun yaygın görülen türleri arasında yer alır. Stres, vertigo da dahil olmak üzere çok sayıda istenmeyen durumların görülmesine neden olabilir. Stres hayatın kaçınılmaz bir parçasıdır. Ne var ki stresin uygun şekilde yönetilmemesi hastalıklara neden olarak hayat kalitesini düşürür. Stresi azaltmak, daha az stresli bir yaşam sürmek, vertigo da dahil stresten kaynaklı hastalıklardan kurtulmak mümkün.

Vertigo biyolojik olarak bir nedenin eşlik etmesiyle beraber ya da ortada herhangi bir biyolojik neden olmaksızın ortaya çıkabilir. Biyolojik bozulma olan durumlarda stresin meydana gelmesi tetikleyici olarak ortaya çıkar. Biyolojik bir bozukluk olmaması halinde yoğun strese maruz kalındığı zaman hemen baş dönme ataklar ortaya çıkabilir. Her iki durumda da stresin yönetilmesi hastalığın ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır.

Strese Bağlı Vertigoyu Nasıl Engelleyebilirim?

Strese bağlı vertigo oluşumunu engellemek tamamen kişinin hayatında yapacağı değişimlere bağlıdır. Hayatında stres kaynaklarını azaltmak, stresi daha iyi bir şekilde yönetmek vertigo şiddetinin azalmasını sağlayarak kimi durumlarda tamamen vertigonun ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Stresten kaynaklanan vertigonun engellenmesi için aşağıdaki önerileri dikkate almak gerekir:

Strese Bağlı Vertigo Tedavisi için Öneriler Nelerdir?

Strese bağlı vertigoda tedavi önerileri sayesinde belirtilerin şiddetini düşürebilir ya da anında vertigodan kurtulabilirsiniz. Strese kaynaklı vertigonun avantajı diğer vertigo türlerine göre daha kolay tedavi edilebilmesidir. Ancak strese bağlı vertigo türünde buna gerek olmaz. Hastanın kendi zihnini düzeltmesi yeterli olur. Strese bağlı vertigo şikayeti olanlar şu önerilere kulak verebilirler:

Strese Bağlı Vertigoda Stres Kontrolü Nasıl Yapılır?

Strese bağlı vertigoda stres kontrolü yapılması adına çeşitli önlemler alınabilir. Örneğin stresle ilgili çeşitli kitaplar okumak size çok faydalı olacaktır. Kitaptan öğreneceğiniz teknikleri kendi hayatınızda uygulayabilirsiniz. Unutmayın bu hastalık stresten kaynaklı ortaya çıkıyor. Stresin kontrolünü elinizde tutmanız demek hastalığın kaynağını elinizde tutmanız demektir. Bu nedenle stres kontrolü konusunda uzmanlaşmanız gerekiyor. Profesyonel destek almanın yanı sıra evde ve kendi başınıza olduğunuz zamanlarda da destek almayı sürdürmeniz gerekiyor. Piyasada psikologlar ve diğer mental sağlık uzmanları tarafından yazılan çok sayıda kitap yer almaktadır. Size yol göstermesi açısından bunları okumayı günlük alışkanlığınız haline getirin. Siz de bir defter alarak duygularınızı düşüncelerinizi kağıda aktarın. Bu basit iki alışkanlık stres kontrolünü ciddi ölçüde elinizde tutmanızı sağlayacak.

Strese Bağlı Vertigo Olduğumu Nasıl Anlarım?

Stresten kaynaklanan vertigo tanısının konması için hastaların hekimlere başvurması gerekir. Her baş dönmesi kişide vertigo olması anlamına gelmez. Vertigo her ne kadar baş dönmesi anlamına gelse de her baş dönmesi problemi yaşayan kişilerin vertigosu var demek değildir. Vertigo tanısının konması gerekir. Tanı konması için ilk aşama hekimin hasta öyküsünü dinlemesidir. Bu aşamada doğru ve eksiksiz bilgi vermek çok önemlidir. Ne kadar zaman, nasıl baş dönmesi yaşandığı, bu sırada neler hissedildiği net bir şekilde hekime aktarılmalıdır.

Hekim kimi zaman sadece hasta öyküsüne bakarak tanıyı koyar. Kimi zaman ek testler ister. Hastalara tanı konması tedavinin en önemli aşamasıdır. Çünkü tedavi planlaması yaparken mutlaka tanıya göre hareket etmek gerekir. Strese yönelik vertigonun ortaya çıkması halinde kişilere genellikle ilaç tedavisi uygulanmaz. Stresin yönetilmesine yönelik adımlar atılır.

Vertigo ve diğer hastalıkların ortaya çıkmaması için stresten korunmak son derece önemlidir. Bu nedenle stresinizi azaltmanız gerekiyor. Yoğun stres altında olmak kalp krizine varan ciddi sonuçlara yol açabilir.

2 Responses

  1. Psikolojik Vertigom var çok derinden stresler yaşıyorum stres yönetimi nasıl yapılır acaba bunu öğrenebilirsem bu hastalığı yönetebilirim diye düşünüyorum

  2. Merhaba yoğun stresli bir iş temposunda kamu kurumunda çalışıyorum. Malullük olarak düşünebileceğimiz bir durum mu bu acaba kurumuma rapor vermeyi düşünüyorum yardımcı olursanız çok sevinirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir