Vertigo hastaları nasıl yatmalı diye merak ediyorsanız, bu soruya düz pozisyon olarak yanıt vereceğiz. Vertigo hastalarının hangi pozisyonda yattığı, gün içinde nasıl hareket ettikleri ve hatta ne kadar süre boyunca sabit kaldıkları bile çok önemlidir. Çünkü baş dönmesi kan dolaşımı ve kulak içinde yer alan denge kristallerinin pozisyonlarıyla yakından ilgilidir. Uzun süre başını aşağı eğik pozisyonda tutan bir kişide vertigo atakları ortaya çıkabilir. Vertigo atakları ve hastalığın istenmeyen belirtilerinden korunmak için kişinin kendi başına alabileceği çok sayıda önlem bulunmaktadır. Bu önlemler sayesinde kişinin hayat konforu yükselir ve kendini kötü hissetmekten, korkmaktan korunur.

Vertigo Hastalarına İyi Gelen Hareketler Nelerdir?

Vertigo hastalarına iyi gelen hareketler denge problemlerine karşı etkilidir. Doktorlar vertigo hastalarına mutlaka egzersiz yapmalarını söyler. Düzenli egzersiz programı oluşturmak önemlidir. Sadece vertigo hastalığının belirtileri için değil, sağlıklı bir hayat için egzersiz son derece önemlidir. Tedavi yapıldığı süre boyunca egzersizle tedavinin desteklenmesi sonuçların çok daha etkili olmasını sağlar. Egzersiz sadece hastalık tedavisiyle kısıtlanmamalıdır. Çünkü egzersiz her insanın hayatının bir parçası olmalıdır.

Doktorlar vertigo hastaları için hareketin öneminin altını çiziyorlar. Günlük olarak geri ileri yürümek, yana doğru adımlamak gibi egzersizlerin iyi geldiği belirtiliyor. Ayrıca gözlerin açık olduğu zama yumuşak zeminde yürümek de iyi geliyor. Vertigo hastaları bu basit hareketleri hayatlarına entegre ettikleri zaman hem vertifo şikayetlerini azaltırlar hem de genel sağlıklarına olumlu katkıda bulunmuş olurlar.

Vertigo Hastalarına Tavsiye Edilen Uyku Pozisyonları Nelerdir?

Vertigo hastaları için uyku pozisyonları kişilerin günlük hayatlarındaki hareketleri kadar önemlidir. Uyku süresi 8 saate kadar çıkar. Bu uzun süre içinde yapılan hareketler kişilerin gün içinde şikayetlerini yakından etkiler. Uyku yerinin karanlık olması önemlidir. Bunun dışında uyurken mutlaka sırt üstü yatılmalıdır. Eğilmek vertigo hastalarının başlarının ağrımasına ve dönmesine neden olabilir. Başı düz pozisyonda tutmak en iyisidir. Uyku sırasında nasıl bir pozisyonda uyuduğunuzu bilmiyor olabilirsiniz. Bu çok normaldir. Eşinizden yardım isteyebilir ve pozisyonunuzu korumanız açısından destek alabilirsiniz. Başınızı dik pozisyonda tutmak için yanlarınıza yüksek yastıklar koyabilirsiniz. Bu şekilde uyuduktan sonra gününüzün çok daha şikayetsiz geçeceğinden emin olabilirsiniz.

Vertigo Hastalarına Tavsiyeler Nelerdir?

Vertigo hastaları için tavsiyeler herkesin kendi başına evde uygulayabileceği zorluktadır. Basit olmakla birlikte son derece etkilidirler. Bunlar arasında şu tavsiyeler yer alıyor:

Vertigo Hastaları Stresi Nasıl Yönetmelidirler?

Vertigo hastalarının stresi yönetmeleri aslında herkes tarafından uygulanması gereken teknikleri içerir. Stres hayatımızdan tam anlamıyla çıkarıp atamayacağımız bir olgudur. Ne var ki stresi yönetmek için öneriler sayesinde stresten büyük ölçüde korunmayı başarabiliriz. Stresi yönetmek için aşağıdaki önerileri göz önünde bulundurun:

Hangi Hastalıklar Vertigoya Neden Olur?

Vertigoya neden olan hastalıklar psikolojik olabileceği gibi biyolojik de olabilir. Yatkınlığın dahi vertigonun ortaya çıkmasında etkisi olduğu bilinmektedir. Vertigonun kendisi bir hastalık değildir. Her ne kadar vertigonun bir hastalık olduğu sanılsa da aslında vertigo sadece bir belirtidir. Örneğin depresyonda olan ya da psikolojik diğer hastalıkları olan insanlarda vertigo görülebilir. Vertigo bu hastalıkların bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Yani aslında kendisi bir hastalık değildir. Hastalığın bir sonucudur. Buna benzer olarak kristallerde bozulmalar vertigoya neden olabilir. Yani kristallerin bozulmasının bir belirtisi vertigodur. Vertigonun ortaya çıkmasına neden olan diğer hastalıklar ise şu şekilde sıralanabilir:

Vertigo şüpheniz olması halinde mutlaka hekime gitmeniz ve tanı tedaviye başlamanız gerekir. Ne kadar erken bu sürece başlarsanız o kadar faydalı olacaktır.

Vertigo Nedenleri Nelerdir?

Vertigo nedenleri çok geniş kapsamda yer alır. Vertigo çok büyük bir zaman iç kulaktan kaynaklı nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Üst solunum yollarının iltihap kapması ve iç kulakta bulunan tozcukların fizyolojisinin bozulması da neden olabilir.

3 Responses

  1. Çok teşekkür ederim sayın hocam. Bende. Vertigo. Hastasıyım hemde. Kanser hastasıyım. Murat ren. Ağrım var. Yazmış olduğunuz. Bilgiler. Çok faydalı. Buldum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir