Baş dönmesi için nöroloji bölümüne gidilir. Baş dönmesi kendi başına bir hastalık olarak değil bir hastalığın semptomu ya da nedeni olarak bilinir. Bundan dolayı yapılacak testler için birden çok polikliniğe gitmek gerekebilir. Ancak baş dönmesinin ilk adımında randevu nöroloji bölümünden alınmalıdır. Baş ağrısına neden olan hastalığa göre nöroloji doktoru hastayı başka polikliniklere de yönlendirebilir.
Baş Dönmesi Muayenesi Nasıl Yapılır?
Baş dönmesi muayenesi öncelikle hastanın fiziksel durumuna göre yapılır. Hastanın ayakta duruş şekli, yürüyüşü ve dengede kalıp kalmadığına bakılır. Aynı zamanda hastanın kafa hareketleri de bu durumu etkiler nitelik taşır. Baş dönmesi ile berber görülen bulantı ve kusma gibi durumlar mevcut ise tedavinin seyri de değişir.
Baş dönmesi muayenesinde hastanın hikayesi de önem taşır. Bu bakımdan hastanın geçmişinde yaşadığı kaza veya travmalara bağlı olarak da farklı tanılar konabilir.
Baş Dönmesi Nedir?
Baş dönmesi kişinin kendisinin veya çevresindeki nesnelerin döndüğünü hissetmesi ile oluşan nörolojik bir sorundur. Halk arasında sersemlik veya göz kararması olarak adlandırılan bir bulgudur. Baş dönmesi kişinin günlük aktiviteleri yerine getirmesinin önüne geçerek sorun oluşturur.
Baş Dönmesi Nedenleri Nelerdir?
Baş dönmesi hemen her insanın hayatının bir zamanında yaşadığı bir sorundur. Her baş dönmesi bir hastalığın habercisi veya sebebi olmayabilir. Bunun yerine gün içerisinde yapılan birçok zahmetli aktivite de baş dönmesine neden olabilir.
Stresli bir yaşam ani hareketler ve yorgunluk da baş dönmesine neden olabilir. Bu nedenle baş dönmesi kronik bir hal almadan endişeye kapılmamak gerekir. Ancak baş dönmesi çoğunlukla bir hastalığı nedeni olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenler:
- Damarsal problemler
- Periferik vertigo
- MS hastalığı
- Migren hastalığı
- Beyin tümörleri
- Kaza ve travmalar
- Diyabet
- Enfeksiyon
- Hipertansiyon
- Psikolojik sorunlar
- Metabolik rahatsızlıklar baş dönmesi oluşturabilir.
Periferik Vertigo’ya Bağlı Baş Dönmesi Nedir?
Burada beyin ile ilgili olayların etkisi yoktur. İç kulakta çıkan enfeksiyonlara bağlı baş dönmesi oluşur. İç kulakta yer alan kristaller yer değiştirir ve buna bağlı olarak denge kayıpları yaşanır. İç kulakta aşırı basınçla meydana gelen meniere hastalığı da vardır. Bu hastalığın da belirtisi baş dönmesidir. Periferik vertigo tedavisi için kulak burun boğaz uzmanına gidilmelidir.
Beyin Damarları Problemlerine Bağlı Baş Dönmesi Nedir?
Beyinde bulunan damarların çeşitli nedenlerle sertleşmesi nadir görülen sorunlardan biridir. Bu sertleşmeler kendini en sık baş dönmeleri ile gösterir. Bu sorun yaşandığında nöroloji veya beyin cerrahına gidilmelidir.
Beyin Tümörüne Bağlı Baş Dönmesi Nedir?
Beyinde sebebi belli olmayan tümörler oluşabilir. Bu tümörler iyi ya da veya kötü huylu olabilir. Tümörlerin iyi veya kötü olması baş dönmesi üzerinde bir etkiye sahip değildir. Hem iyi huylu hem de kötü huylu tümörler baş dönmesine neden olur. Bu durumlarla karşılaşıldığında beyin tümörlerinin alınması gerekir.
MS Hastalığına Bağlı Baş Dönmesi Nedir?
Multiple Skleroz yani halk arasında MS olarak bilinen bu hastalık beyin ve omurilik sinirlerini etkileyen tehlikeli bir hastalıktır. MS hastalığında oturma esnasında denge sağlanır. Ancak ayakta dururken veya hareket ederken denge kayıpların yaşandığı görülür.
Migrene Bağlı Baş Dönmesi Nedir?
Şiddetli ataklarla meydana gelen migren baş dönmesi de oluşturabilir. Migren atakları sırasında mide bulantısı ve kusma gibi şikayetler de görülebilir. Migren ile beraber baş dönmesi de görüldüğünde ve bu baş dönmeleri kronik hale geldiğinde vestübüler migren oluştuğu görülür.
Enfeksiyonlara Bağlı Oluşan Baş Dönmeleri Nelerdir?
Orta kulak enfeksiyonları ve grip gibi hastalıklarla ortaya çıkan baş dönmeleri de vardır. Bu baş dönmelerinin tedavisi oldukça basittir. Baş dönmesine neden olan enfeksiyonun ortadan kaldırılmasıyla baş dönmesi sorunu da giderilir. Bu tedavide enfeksiyonu geçiren antibiyotiklerin kullanımı önemlidir.
Travmalara Bağlı Baş Dönmeleri Nelerdir?
Çeşitli kaza ve travmalar sonucunda da baş dönmeleri görülebilir. Kafaya gelen sert bir darbe baş dönmesine neden olabilir. Ancak bu durumda oluşan baş dönmelerinin hemen gerçekleşme zorunluluğu yoktur. Darbe alındıktan bir sene sonra da baş dönmeleri görülebilir.
Diyabete Bağlı Baş Dönmeleri Nelerdir?
Şekerin vücutta artması birçok soruna neden olur. Bunların başında beyin hücrelerinin gereksiz şeker alması ve az enerji almasına neden olur. Beyin hücrelerinin yeteri kadar enerji alamaması sonucu baş dönmesi meydana gelebilir.
Hipertansiyona Bağlı Baş Dönmeleri Nelerdir?
Hipertansiyon beyin damarlarında daralma meydana getirir. Buna bağlı olarak kan oranında düşüş ve baş dönmesi yaşanır. Hipertansiyon hastalarının kısa bir süreliğine bile olsa baş aşağı şekilde durmamaları gerekir. Bu durum başlarının daha çok dönmesini ve hatta bayılmalara kadar ilerlemesine neden olur.
Metabolik Hastalıklara Bağlı Baş Dönmeleri Nelerdir?
Metabolik hastalıklarla beraber kullanılan ilaçlar baş dönmesine neden olabilir. Bu hastalıklar şunlardır:
- Otoimmün hastalıklar
- Tiroid problemleri
- Böbrek rahatsızlıkları
- Karaciğer hastalıkları tedavisinde kullanılan ilaçlar baş dönmesine neden olabilir.
Psikolojik Sorunlara Bağlı Baş Dönmeleri Nelerdir?
Kişide fizyolojik veya metabolik hiçbir rahatsızlık görülmeden de baş dönmesi oluşabilir. Bu gibi durumlarda psikolojik bir sorun olduğu bilinmelidir. Baş dönmesi sürekli hale geldiğinde ve bir sebebi bulunmadığında kişiye birçok test yapılır. Testlerin sorunsuz çıkması neticesinde psikolojik bir rahatsızlık olduğunun bilincine varılarak psikiyatri servisine yönlendirilmelidir. Bu psikolojik sorunlar:
- Duygu durum bozuklukları
- Kaygı bozuklukları
- Anksiyete
- Panik atak
- Stres ve uykusuzluk baş dönmesine neden olabilir.
Baş Dönmesi Esnasında Ne Yapılmalıdır?
Baş dönmesi ani bir şekilde geldiğinde kişi herhangi bir kaza yaşamamak için güvenli bir alana çekilmelidir. Bu sürenin oturarak veya uzanarak geçmesi beklenir. Hasta yanındaki bir kişiden yardım almalıdır.
Aniden doğrulmadan yavaş hareketlerle ayağa kalkılmalıdır. Baş dönmesinin kan şekerinin düştüğüne bağlı olduğu düşünülüyorsa bir miktar şeker yenebilir. Bunun miktarı bir çay kaşığı bal olarak ölçülebilir.
Baş dönmesi tansiyon düşmesine bağlı olarak da gelişebilir. Bu gibi durumlarda bir bardak tuzlu ayran da içilebilir. Ancak tansiyonu ölçmeden böyle bir müdahale yapılmamalıdır. Hipertansiyonu olan hastaların ise tuzlu ayran içmemesi gerekir. Baş dönmesi sorunu sık sık yaşanıyorsa dikkatli davranılmalı ve baş dönmesi geçer geçmez bir nöroloji uzmanına gidilmelidir.
Baş Dönmesi Hangi Durumlarda Tehlikelidir?
Baş dönmesi ile beraber aşağıda görülen durumlar varsa önemli bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Bu durumlar görüldüğünde acil bir şekilde doktora gidilmelidir. Baş dönmesi ile görülen sorunlar şunlardır:
- Göğüs ağrısı
- Şiddetli baş ağrısı
- Kol ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanma
- Nefes darlığı
- Çift ve bulanık görme
- Mide bulantısı ve kusma
- Yürümede ve konuşmada zorlanma
- Kalp ağrısı ve kısmi felç görüldüğünde önemli sorunlar olduğu bilinmelidir.
Gençlerde Baş Dönmesi Normal Midir?
Baş dönmesi her yaştan ve her cinsiyette görülebilen bir rahatsızlıktır. Ancak gençlerde görülen baş dönmeleri genellikle kafa travmaları kaynaklıdır. Kafa travmalarında kulak içi kristaller yer değiştirdiği için baş dönmesi ve denge kayıpları yaşanır.
Bu kafa travmaları sonucu yer değiştiren kristaller migren kaynaklı sorunlara neden olabilir. Gençlerde baş dönmesi görüldüğünde önemli sorunlardan kaynaklı olabileceği için acil bir şekilde tedavi yoluna gidilmelidir.