Vertigo tedavisi için sıkça kullanılan ürünlerden bir tanesi de TRV koltuğudur. Kristal oynaması ya da denge kristallerinin yer değiştirmesi olarak bilinen duruma karşı etkilidir. İç kulakta denge organında bulunan denge kristalleri utrikül ve sakkül denilen organellerde jel bir tabakada gömülü olarak yer alır. Bu kristallerin bir kısmı çeşitli nedenlerden dolayı yerinden kopabilir. Kişiler bu nedenle sıkça baş dönmesi ve dengesizlik hissederler. Kimi hastalarda bu belirtiler düşük şiddetteyken kimi hastaların hayatını kabusa çevirecek kadar yüksek şiddette görülebilir. Hastalar genellikle yatağa yatarken ve yataktan kalkarken bu problemle karşılaştıklarını dile getirirler. Kimi hastalarda sadece mide bulantısı da olabilir. Belirtiler kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir.
Trv Koltuğu ile Vertigo Tedavisi Avantajlar Nelerdir?
TRV koltuğu ile vertigo tedavisi yapmak hem hasta hem de hekim için çok sayıda avantaj sağlar. Bu nedenle sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Aşağıdaki avantajlardan dolayı TRV koltuğu kullanımı her geçen gün artmaktadır:
- Tanı testlerinin en sağlıklı şekilde yapılmasını sağlar.
- Normal sedye kullanılarak yapılan manevralar ile düzelmeyen hastalar TRV koltuğu ile düzelebilirler.
- Hastaların 360 derece dönmesini sağlar. Bunun için çok efor sarf etmeye gerek yoktur.
- TRV koltuğuna entegre edilmiş özel kamera sistemi sayesinde kişilerin aynı anda göz hareketlerine de bakılır. Bazı hastalarda çıplak gözle göz hareketlerinin görülmesi mümkün değildir. TRV sayesinde en hassas hareketlerin bile saptanması mümkün olur.
- Özel durumu olan kişilerde de uygulanması mümkündür.
- Panik atağı olanlar tercih edebilir.
- Aşırı kilolular için uygundur.
- Boyun ve bel fıtığı olan hastalar için uygundur.
Trv Koltuğu Dışında Hangi Testlerin Uygulanması Gerekir?
TRV koltuğu dışında uygulanması gereken testler kişilerin durumlarına göre özel olarak belirlenir. Her hastanın vertigosu altında aynı neden yatmaz. Nedene bakılır ve bu nedene uygun testler uygulanmaktadır. Genellikle bazı pozisyonel testler uygulanmasına karar verilmektedir. Hastalarda testler sırasında baş dönmesi olup olmadığına bakılması gerekir. Hastada kristal oynaması hastalığı olması halinde gözlerinde istemsiz hareketler de meydana gelecektir. Bu nedenle hareketler sırasında gözleri de izlemek gerekir. Doğru tedavi için mutlaka çeşitli testlerin yapılması gerekir. Göz hareketlerinin kamera ile kayıt altına alınması bu açıdan son derece avantajlı bir tekniktir.
Odyometri Testi ile Vertigo Tanısı
Odyometri testi vertigo tanısının mümkün olmasını sağlayan önemli araçlardan bir tanesidir. Bu testlerin kullanımı sayesinde kulakta yer alan işitme kaybının tespit edilmesi mümkün olur. Bu kaybın hangi derecede olduğuna da bakılır. Ses yalıtımlı bir odada gerçekleştirilmesi gerekir. Vertigo olan herkeste işitme kaybı olacak diye bir durum söz konusu değildir. Kimi hastalarda vertigo ile beraber işitme kaybı görülürken kimi hastalarda görülmez. Dışarıyla bağlantıyı olabildiğince kesen bir kulaklık hastaya verilir. Daha sonrasında verilen sesle birlikte hastaların tepkilerine yakından bakılır. Kişinin önündeki butona ses duyduğunda basması gerekir. Verilen sesler çok şiddetli, az şiddetli ya da ince, kalın olabilir.
Video Head Impulse Testi ile Vertigo Tanısı
Video Head Impulse testi vertigo tanısının daha kolay ilerlediği bilinmektedir. Test sırasında hastanın karşına göz hareketlerinin kaydını yapması için bir kamera konulmaktadır. Daha sonra hastadan sabit bir hedefe bakması istenir. Hasta gözlerini sabit bir şekilde hedefe odaklar. Testi yapan kişi aniden kişinin kafasını belli bir derecede döndürür. Bilgisayar ortamında kişinin gözlerindeki harekete bakılır. Test sonucunda kişinin yarım daire kanalı fonksiyonlarına bakılmış olur. En sağlıklı sonuçları veren testler arasında yer almaktadır. Bu nedenle uzman hekimler tarafından sıkça tercih edilir.
Vertigo Belirtileri Nelerdir?
Vertigo belirtileri her ne kadar kişisen kişiye değişkenlik gösterse de kişilerde genellikle aşağıdaki problemler görülmektedir:
- İşitme kaybı,
- Şiddetli baş ağrısı,
- Kuvvet kaybı,
- Halsizlik,
- Kulakta dolgunluk hissi,
- Kulakta çınlama,
- Mide bulantısı,
- Kusma gibi durumlar genellikle vertigoya işaret etmektedir.
Vertigo tedavisi ile uzman hekim günlük hayatın zorlaşmasına neden olan bu belirtilerin tamamen ya da kısmen ortadan kalkmasını sağlayabilir.
Vertigo Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
Vertigo tedavisi yapılması için atılması gereken ilk adım hastalığın altında yatan nedeni bulmaktır. Hekimlerin büyük bir titizlikle kişiyi muayene etmesi ve altta yatan sorunları tespit etmesi gerekir. Bazı hastalar için pozisyonel manevralar yapılırken bazı hastalarda diğer test yöntemleriyle detaylı bir inceleme gerekebilir.
Vertigo Tanısı Nasıl Konur?
Vertigo tanısı konması için yukarıda sayılan testlerin birisi ya da birden fazlası uygulanabilir. İlk yapılması gereken şey hastaya duyduğu hissin tarif edilmesinin istenmesidir. Hasta genellikle baş dönmesi ve mide bulantısı duyduğunu söyleyecektir. Hekim bu noktada mutlaka altta yatan nedeni tespti etmek için merkezi sinir sistem ve iç kulakla ilgili testler yapmalıdır. Bu testler sayesinde kişinn kesin olarak vertigo olup olmadığını saptamak mümkündür. Farklı test yöntemleri kişilerin vertigoya sahip olup olmadığını anlamaya yardımcı olur.
Her sağlıklı kişinin zaman zaman baş dönmesi yaşaması normal kabul edilebilir. Ancak her baş dönmesi yaşayan kişilerin vertigo olması anlamına gelmez. Ancak bazı belirtilerin sürekli tekrar etmesi halinde kişiler şüphe duymalıdır. Kişi en ufak bir şüphe bile duysa çok vakit geçirmeden mutlaka uzman hekimlere danışmalıdır. Uzman hekimler gerekli muayene ve testleri yaparak kişilerin sağlıklarına kavuşmalarını sağlayacaktır.
Vertigo Neden Oluyor?
Vertigo nedenleri saymakla bitmiyor. Herkeste aynı belirtiler gösteren vertigo olsa bile herkesin vertigosunun nedeni farklı olabiliyor. Kimi insanlar beyindeki rahatsızlıklarından kimi insanlar orta kulak iltihabından ya da kimi insanlar sahip oldukları diğer hastalıkların onları riskli kişiler haline getirmesinden dolayı bu hastalıktan şikayet edebiliyor. Nedenin tam olarak öğrenilmesi için hastaların hekimlerine muayene olması gerekiyor. Başlıca nedenler iç kulak hastalıkları ve merkezi sinir sistemi hastalıkları olarak sınıflandırılmaktadır. Bu bölgelerdeki hastalıklar kişilerin vertigoya sahip olmasına neden olabilir.